fredag, november 29, 2013

Om julklappar

Vi har funderat under hösten på det här med julklappar till barnen. Ifjol blev det för mycket, Astrid öppnade paket efter paket, ville leka med sakerna eftersom men det fanns inte riktigt tid. Berget av klappar under julgranen väntade ju på att bli utdelade och öppnade! Till sist tappade hon nästan intresset för vad som fanns under pappret och i kartongerna (normalt för en tvååring gissar jag), och det kändes så fel. De sista fem klapparna öppnade jag och Crille, visade henne och berättade vem hon fått paketet från. Jag sa senare på kvällen till Crille att jag mådde illa över hur mycket hon och Elsa överröstes med, och så finns det barn som inte får en endaste julklapp för att det inte finns pengar eller intresse från föräldrarnas sida. Han höll med och vi bestämde oss för att försöka begränsa klapparna från alla håll i fortsättningen.

Vi är självklart jätteglada och tacksamma över alla paket som våra barn får av släkt och vänner, men har i år sagt att man gärna får begränsa sig till en klapp, och har själva gjort likadant. Ingen verkar ha tagit illa upp, och barnen kommer få öppna lite då och då under dagen för att det inte ska bli så mycket vid själva julklappsutdelningen på kvällen. Även om alla bara ger en klapp per familj så är vi ganska många, så det kommer nog ta sin lilla tid ändå.

Barnen får i år av oss adventspaket (varav två av dem är gemensamma), varsin bok på julaftonsmorgon, en klapp från oss föräldrar och en från systern. Det räcker alldeles tillräckligt tycker jag. Tänkte försöka få ner antalet ännu mer, men just morgonboken har jag svårt att släppa, det är en tradition från min sida. Kvällen före julafton smög mamma varje år in och lade en bok eller tidning på ens sängbord, det var spännande att vakna och starta julafton med en ny bok. Astrid ville ge Elsa ett paket, och då kändes det inte mer än rätt att Astrid får ett av Elsa också. I julklapp från oss får Astrid ett årskort på badhuset, och Elsa får kycklingen från bObles. Paketkalender med ett paket varje dag älskade jag när jag var liten (har kvar min kalender bland julsakerna!), men det känns som att det räcker gott och väl med ett paket varje advent, iallafall nu när barnen är så små.

Hur resonerar ni? Vad har ni för tänk kring julklappar till barn?


14 kommentarer:

  1. Hej! Kul att du kikade in på min blogg och att du gillade receptet på köttbullar!! :) Ha det gott!! / http://ivantanpajulen.blogspot.se

    SvaraRadera
  2. Hej! Kul att du kikade in på min blogg och att du gillade receptet på köttbullar!! :) Ha det gott!! / http://ivantanpajulen.blogspot.se

    SvaraRadera
  3. Men vilken mysig tradition att vakna upp till med ny bok/tidning varje julaftonsmorgon. Det hade jag blivit jätteglad över om jag fått växa upp med :). Kram

    SvaraRadera
  4. Tycker det låter klokt. Sedan två-tre år tillbaka får de stora barnen 1-2 dyrare julklappar som de verkligen vill ha. Felicia har fått för mycket iallafall ifjol. I år får hon sånt som hon behöver nytt pyssel, uppdatering till smålego då duplot inte används, , kläder och någon ny film. Tanken var paketkalender men blir en pixibok kalender och en choklad kalender som alla barn har hemma. Av släkten får de ett paket var från varje morbror/farbror/moster /faster om de inte köpt något gemensamt med oss.

    SvaraRadera
  5. Vi tänker lite likadant, vill inte att det ska bli FÖR mycket! Och särskilt inte med leksaker, tycker redan han har nog. Ändå kommer det ju säkert bli som ni säjer att man sitter där sen och "skäms" för att det ändå är så himla mycket. Milo fyller ju år den 25e också och dessutom kommer vi ha kalaset någon vecka senare så det blir ju paket hela veckan typ.

    SvaraRadera
  6. Håller fullständigt med! Vi resonerar exakt likadant här hemma och hoppas att våra nära och kära respekterar det:)
    Hoppas ni har det bra, hade varit kul att ses! Kram i hälsa familjen

    SvaraRadera
  7. Anonym19:16

    Vi kände precis likadant förra året! I år tänkte vi dra ner på paketen som vi ger. Dessutom tänkte vi inte ge oss iväg den 23 utan sova hemma, mysa på morgonen den 24:e, öppna familjens paket hemma och sen åka iväg några dagar till släkten. Då blir presenterna lite utspridda under dagen.

    www.mammatea.se

    SvaraRadera
  8. Mycket klokt tänkt! Här tänker vi likadant... Zack kommer att få två paket av oss i år och jag vet att han kommer att få nån liten grej av min mamma samt presentkort att köpa kläder för. Tror att det blir nåt liknande från min pappa och hans sambo också och från kusinerna nåt litet.

    Vi ska även ge något till någon form av välgörenhet, men har inte bestämt oss för vad ännu då det finns så sjukt mycket att välja mellan...

    SvaraRadera
  9. Vi tänker rätt lika. Vi blir dock ganska få till jul så i år är jag inte så orolig för mängden, men kanske ska jag för säkerhets skull poängtera att vi gärna ser att familjen ger ett paket var och inte flera.


    Vi hade tänkt ge barnen varsitt paket, och låta det vara morgonpaketet. Det blir en film till Elsa och en bok till Eskil. Jag gillar tanken med morgonpaket, det fick alltid vi som små och det vae något vi kunde pyssla med under dagen, som böcker eller tv-spel. Funderar nu på om de borde få ge paket till varandra, men jag tror att vi hoppar över det i år och kanske gör så på födelsedagarna (som ju dyker upp kort efter jul).

    SvaraRadera
  10. Kidsen får max tre julklappar var, kanske två beroende på. Hög igenkänningsfaktor i förra årets klappöppning, Levi var less efter tre julisar! Jag tycker det känns bättre att ge något de verkligen önskar sig istället för att köpa bara för sakens skull. Kan dessutom tänka mig att nästa jul satsa på en gemensam upplevelse eller liknande och skippa prylhetsen. Vore nog roligast och mest minnesvärt för alla!

    SvaraRadera
  11. Här försöker vi också dra ner på julklapparna, men det är inte det lättaste måste jag erkänna. Jag & syrran har i alla fall bestämt att vi inte köper till varandras barn då vi inte kommer att fira jul ihop.
    Av mina föräldrar kommer Cornelia att få Pippi huset. Så vi har köpt möbler till det. Sen kommer hon att få en bok, film, lite pyssel och en klänning/tunika.
    Av farfar har hon önskat sig skridskor (hur det nu ska gå till...)
    Så vi har även sagt att hon gärna önskar sig saker att ha ute eller nyttosaker.

    Att köpa julklappar till de vuxna säger vi alla varje år att vi ska sluta med, men det blir alltid en fotokalender, inramad bild på C och nåt litet mer.

    SvaraRadera
  12. Anonym16:09

    Vi har från första början begränsat presenterna i alla de former (jul, födelsedagar, påsk..) På sin höjd ett paket var till dem två barnen. Då blir dem inte så "mättade" på presenterna när det väl är, utan öppnar med nyfikenhet. Även om man är en stor familj så går det att begränsa, finns väl ingen som kan ta illa upp av att man säger att dem bara får ge en present/julklapp? Eller att man kanske går ihop några stycken och köper en dyrare present? Det blir vad man gör det till och det är inte roligt för barnen (eller föräldrar) med julklappar i överflöd. Vi har som sagt redan från det att dem föddes gjort upp "regler" för presenter/julklappar och det funkar super! / Frida

    SvaraRadera
  13. Vi har sagt 500kr/ barn ca, (3 klappar) + att vi köpt en legokalender och slagit in varje lucka till pojkarnas broderade julkalender. Lillan får adventspaket istället. för hon är för liten för kalendrarna ansåg vi.

    SvaraRadera
  14. Frida: Skönt att det funkar hos er! Hoppas att det kommer bli samma hos oss nu i jul :)

    SvaraRadera