måndag, oktober 07, 2013

Genushäxan

"-Nu får flickor inte klä sig i rosa längre! Ska alla vara HEN nuförtiden? Sluta göra våra barn könlösa, det ÄR ju skillnad på flickor och pojkar!" Jag blir så less på de fyrkantiga bakåtsträvarna som menar att flickor ska vara söta och sitta still, pojkar ska vara coola och leva rövare.

Det är säkert självklart för de allra flesta, att man vill ge sina barn alla möjligheter istället för att begränsa det till hälften. Men då och då träffar jag på någon som menar att genus inte är viktigt och att det bara gått till överdrift. Gissningsvis har man lärt sig allt man kan om genus genom Solsidan, där det sjungs "-En sockerbagare, HEN bor i staden" och det hela förlöjligas.

Genus handlar INTE om förbud, tvärtom. Stereotypt ska pojkar INTE bära rosa, flickor INTE bära blått osv, där har ni förbuden. Enligt genus så ska ALLA barn kunna bära ALLA färger, ALLA barn leka med ALLA leksaker (inte det tråkigt stereotypa tänket att dockor är för flickor och bilar är för pojkar), ALLA barn ha SAMMA möjligheter.

HEN är inte tänkt att ersätta hon/han, utan som ett komplement om man inte vet könet på personen i fråga, eller i de fall när det inte är relevant. Vill man inte använda det, så låt då bli, säg "honellerhan" och vricka tungan då.

Självklart är det skillnad på pojkar och flickor, snopp och snippa är ju inte riktigt samma grej. Men där slutar olikheterna som märks på små barn, jag tror inte att alla pojkar genetiskt sett är mer intresserade av motorer, är mer högljudda och inte gillar att kramas. Jag tror att det handlar om personliga egenskaper och intressen, och när det gäller intressen så bär vi föräldrar ett stort ansvar. "-Min son gillar inte hästar, han gillar traktorer", kan det möjligen ha något med saken att göra att han aldrig fått möjlighet att träffa en häst, men att mamma och pappa ropar "-KOLLA vilken STOR och HÄFTIG traktor" när en passerar? Inte så lätt att välja när man bara har ett alternativ liksom.

Här hemma är alla färger, material och mönster tillåtna på kläder. Det är kattungar, älgar, rosa, grönt, glitter och nitar. I utklädningslådan finns tyllkjol och spindelmandräkt. I leksakslådan finns dinosaurier, dockor och handväskor. I födelsedagspresent ville storasyster ge lillasyster bilar, och så blev det. Och sist jag kollade satt snippan kvar! Astrid har en nyvunnen fascination för hästar, men fortfarande är traktorer och grävskopor något som verkligen fångar hennes intresse.

Om andra föräldrar vill klä sina barn könsstereotypt, eller endast låta dem leka med leksaker som de tycker passar barnens kön, så kan jag ju inte göra mycket. Men om deras kassa värderingar går ut över mina barn, genom att Astrid får höra att hon inte kan leka med än det ena, än det andra, just för att hon är flicka, då vill jag trycka ner en ordentlig näve genus i halsen på dem.

En dag när jag lämnade Astrid på förskolan, precis vid inskolningen, så var det en äldre pojke som frågade om hon var en pojke eller flicka. Hon är en flicka och heter Astrid förklarade jag, och fick till svar att "-Det syns inte på hennes kläder att hon är en tjej". Hade någon av mina barn sagt så, då hade jag slagit mig själv hårt i huvudet och skämts. Han menade absolut inget illa, och Astrid verkade inte bry sig alls, men att man som tvååring ska bedömas utifrån sina kläder, det tycker jag är sorgligt.

Men förstås, är man klädd i en röd skaljacka, svarta skalbyxor, gröna stövlar och multifärgad mössa, då måste man ju vara pojke. Skulle man vara flicka skulle väl en snopp växa ut!


Glada ungar, fria från förbud!



8 kommentarer:

  1. Heja Hanna! Så bra inlägg!

    Här väntar vi bara på att snoppen ska växa ut så mycket som Cornelia gillar gräsklippare, traktorer, grävare osv ;-)

    Jag håller med dig helt och hållet, låt barn vara barn och bestämma själv vem och vad de vill leka med.

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet!

    SvaraRadera
  3. Anonym15:55

    Men är det inte det barnets kommentaren som visar hur barn är?
    De har redan lärt sig genom samhället vi lever i att flickor har rosa och pojkar blått. De testar sin teori och konstaterar att den inte stämde. Det köper barnen, hade varit annat om barnet diskuterat mot och sagt att det inte var en tjej. Men att anta att ett barn i rosa kläder är tjej, det gör vi alla som är uppvuxna i detta samhälle, sedan kan vi som jobbar med att se och tänka på barns alla möjligheter tänka till en extra gång och givetvis vet vi då att alla barn kan bära alla färger.
    Inget misslyckande om barnen antar saker, att de sedan accepterar annat visar på ett nytt synsätt. För 10 år sedan kanske det barnet inte hade "gått med på" att hon är en tjej.
    Tycker att vi istället för att bli provocerade/förtvvivlade/ eller reagera över den kommentaren bör säga till barnet att alla barn kan bära alla färger! :)
    Barn är kloka, barn accepterar annat än normen i dagens samhälle (till skillnad mot många vuxna) och barn kan förändra världen!
    Så tycker jag :)

    SvaraRadera
  4. hanna, imponerande! så himla bra skrivet.
    verkligen. gillar verkligen 'Genus handlar INTE om förbud, tvärtom.'
    jag ska göra mitt bästa för att inte påverkas av det stereotypa samhället vi lever i : ).

    SvaraRadera
  5. Desiree10:10

    Så himla bra skrivet hanna! Håller med till 100%!

    SvaraRadera
  6. Anonym20:02

    Har två pojkar som haft alternativen att leka med dockor och vagnar och allt annat som anses "tjejigt", dem har dock valt traktorer, bilar och annat. Jag uppfostrar inte mina pojkar som pojkar, jag uppfostrar dem till att bli enskilda individer som ska klara sig ute i samhället. Gör vi inte alla det? Oavsett kön, färg på kläder eller vad man har i leksakslådan. Om kommentaren som pojken sa,kan man inte bara skylla på föräldrarna. I dagens samhälle tillbringar barnen större del på dagis/förskola än vad dem gör hemma med sina föräldrar (inte alla barn, men många) Tror nog bara det var en kommentar på vad han då sett på dagis/förskola eller ute på stan. Jag kommer aldrig att använda Hen men har inget emot att andra använder det. Jag kan ta på mina pojkar "tjejiga" färger men det är inte för att visa något som att "Pojkar kan ha tjejfärger!" utan det är mer för att jag tycker det är snyggt. Trots att mina barn väljer dem "pojkiga" leksakerna eller att jag klär dem, som det anses, i typiskt pojkiga kläder gör dem inte till sämre människor för det. Bara mina åsikter och vi är ju alla olika! :)
    / Frida

    SvaraRadera
  7. Anonym: Håller med dig! Och barnets kommentar sårade varken Astrid eller mig, men jag har så svårt att tro att barn som växer upp i hem där allt är okej ens ska reflektera över pojkigt och flickigt? Givetvis har övriga samhället stort inflytande på våra barn, så det är ju omöjligt att veta och påverka hela vägen själv :)

    Desiree: Tack!

    Frida: Men där är vi ju på samma spår, att barnen får alla alternativ men välja själv. Inget fel i att pojkar väljer bilar, såklart det är "rätt" då de valt det själv :) Att klä sina barn "tvärtom" för att bevisa något, det tycker jag bara är fånigt! På samma vis som att vi inte har så mycket rosa i garderoben, det är inte för att bevisa något utan för att vi inte tycker att det är särskilt snyggt. Absolut är inte pojkar som leker med bilar eller är klädda i blått sämre människor, utan jag tycker att de föräldrar som förbjuder alternativen begränsar sina barn. Inget annat :) Tack för din kommentar!

    SvaraRadera
  8. Anonym: Håller med dig! Och barnets kommentar sårade varken Astrid eller mig, men jag har så svårt att tro att barn som växer upp i hem där allt är okej ens ska reflektera över pojkigt och flickigt? Givetvis har övriga samhället stort inflytande på våra barn, så det är ju omöjligt att veta och påverka hela vägen själv :)

    Desiree: Tack!

    Frida: Men där är vi ju på samma spår, att barnen får alla alternativ men välja själv. Inget fel i att pojkar väljer bilar, såklart det är "rätt" då de valt det själv :) Att klä sina barn "tvärtom" för att bevisa något, det tycker jag bara är fånigt! På samma vis som att vi inte har så mycket rosa i garderoben, det är inte för att bevisa något utan för att vi inte tycker att det är särskilt snyggt. Absolut är inte pojkar som leker med bilar eller är klädda i blått sämre människor, utan jag tycker att de föräldrar som förbjuder alternativen begränsar sina barn. Inget annat :) Tack för din kommentar!

    SvaraRadera