tisdag, juli 23, 2013

Husbyggarplaner

Anledningen till att vi var på banken igår har, som de flesta av er kanske redan listat ut, att göra med våra planer på att bygga hus. Vi har alltid sagt att det skulle vara riktigt roligt att bygga nytt, men avfärdat det som alldeles för kostsamt. Nu när vi (eller snarare sagt Crille) under de senaste åren hållit koll på bostadsmarknaden här på Sävastön, vart vi vill bo, så inser vi att priset på ett 90-talshus plus renoveringar och inledande underhåll inte är särskilt långt från priset på ett nybygge.

Vi har fått en första kalkyl från Älvsbyhus, som vi vill bygga med, och den hade vi i näven igår när vi besökte banken. Där fick vi tummen upp, under förutsättningen att vi får vår nuvarande bostad såld. Vinsten som vi kommer göra (ja, vi törs vara så självsäkra och garantera en vinst) kommer stå för en del av handpenningen, alternativt hela om vi nu skulle få riktigt bra betalt vid försäljning, och så vill inte banken riskera att vi ska stå med dubbelt boende som vi inte kan finansiera.

Så nästa steg är att ta en första kontakt med mäklare, få huset värderat och höra vad de tror att vi kommer kunna få ut. Sedan blir det ett möte med Älvsbyhus för att få en exakt kalkyl på vad kalaset kommer kosta med tillval/bortval, garage och annat som kommer till. Ovanpå det så måste vi ta reda på vad allt som ska göras på tomten kommer kosta och vem som ska göra det (grovplanering, planering av tomt, matjord, gräsfrö osv).

Hela den här processen, som just börjat, är så otroligt spännande! Det kan faktiskt liknas vid en graviditet, igår när vi fick första klartecknet kändes det som inskrivningen på MVC, det kommande besöket på Älvsbyhus blir ultraljudet och sedan får vi gå i väntans tider fram till förlossningen, alltså byggstart.

Vi hoppas så att allt ska klaffa längs vägen och att vår dröm blir sann!

8 kommentarer:

  1. Vi håller alla tummar o tår för att det blir en husbebis! :D

    SvaraRadera
  2. Anonym15:23

    Så härligt! Stort lycka till! Roligt att vi blir fler nybyggare i släkten :) kram lisen med fralina

    SvaraRadera
  3. iiiih, i know the feeling : )

    SvaraRadera
  4. Anonym19:29

    Åh vad spännade!

    Vi har nån gång planer på att bygga en sommarstuga (vi har en tomt i byn där min mamma har sommarstuga) så jag läser gärna mer om processen för er. Får se när det ska bli av för oss också. Det är ju en stor kostnad, och dessutom känner jag att vi behöver sätta oss in i massa saker också och det kräver ju sin tid. Men innan barnen blir stora ska vi väl fixa nåt förhoppningsvis.

    SvaraRadera
  5. Lisen & Fralina: Vi går samma väg som er, fast glider räkmacka med nyckelfärdigt ;)

    SvaraRadera
  6. Åh vad roligt för er! Eget hus hade vi också velat ha men det får bli längre fram i framtiden, en sak i taget och först ut vår lilla krabat:)
    Hoppas ni har det bra annars, kram!

    SvaraRadera
  7. Anonym15:38

    Så spännande! Vi drömmer också om hus och att bygga nåt eget.

    www.mammatea.se

    SvaraRadera
  8. Hittade hit via Älvsbyhus.
    Nu är det nästan bara en månad kvar till vårt Höner kommer. Efter nästan ett års väntan efter beslut att bygga nytt!
    Känns overkligt att snart bo i ett eget hus!

    SvaraRadera