torsdag, november 08, 2012

Gluten i julmust?

När jag fick veta att jag var glutenintolerant så slutade jag dricka julmust, eftersom att jag tydde innehållsförteckningen som att julens heliga dryck skulle förstöra mitt innanmäte. Men förra julen hade min svärmor läst i en tidning att julmust inte innehöll gluten, och jag kollade upp saken.

Såhär står det att läsa på Livsmedelsverkets hemsida:

I julmust ingår bland annat aromämnen från malt eller maltextrakt. Malt framställs vanligtvis från sädesslaget korn som innehåller gluten. Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt julmust av olika fabrikat, men inte kunnat hitta gluten. Livsmedelsverket har även analyserat det maltextrakt som används vid framställning av de flesta julmustsorter. Inte heller i maltextraktet påvisades gluten.

Så, fritt fram för att klunka julmust även för oss med celiaki! Jag har nu testat några olika sorter, och har inte reagerat på någon av dem, så jag törs lita på Livsmedelsverkets omdöme.

2 kommentarer:

  1. Anonym21:13

    Hej!! Okej jag har inte vågat prova för jag har fattat att det inte gick att dricka för oss glutenmänniskor....tack för inlägget! Häls Sara

    SvaraRadera
  2. Sara: Det var så lite så :) Bara att klunka på nu!

    SvaraRadera