måndag, augusti 20, 2012

Hanna undrar

Alltså, nu har jag huvudbry. Kanske någon av er är klokare än jag?

Jag blev sjukskriven hos försäkringskassan från 13 augusti (innan dess var det sjuklön från jobbet som gällde). Frågade läkaren då jag fick mitt sjukintyg om jag behövde skicka in några papper till fk, hon svarade att allt går automatiskt.

Nu när jag loggar in på fk's hemsida för att kolla hur det går med min föräldrapenning, så ser jag en länk där det står "Gör din ansökan om ersättning här". Ska jag alltså fylla i exakt samma saker som min läkare redan gjort för att ansöka om ersättning? Jag har aldrig tidigare varit sjukskriven, så jag har verkligen ingen aning. Och hur i hela fridens namn ska de som inte loggar in på fk's hemsida för nöjes skull förstå det? Brukar man få hem något papper eller?

Uppdatering:
Tror ni inte att papper om ersättningsansökan kom i brevlådan just idag? Vilken timing! Ringde och pratade med en handläggare, som förklarade att läkaren skickar in sin bedömning direkt vid sjukskrivningen, och att jag sedan själv ska beskriva min sida av saken och skicka in. Det går att göra på internet, vilket jag nu ska ta tag i. Wish me luck..

7 kommentarer:

  1. Sarah16:05

    När jag var sjukskriven förut så fick jag sjukintyget i handen av min läkare så jag kunde kopiera och sedan skicka in själv till FK .. Så det låter konstigt tycker jag, ring och prata med dom! Lycka till :)

    SvaraRadera
  2. Det brukar komma hem en blankett efter att ens arbetsgivare skickat in en sjukanmälan och ditt intyg till FK men det går som du sett även fylla i samma blankett på sin sida på FKs hemsida, snäppet smidigare och snabbare.

    Väldigt krångligt, känns som om det borde räcka med läkarens intyg men ja ja..

    SvaraRadera
  3. Du måste skicka in ditt sjukintyg & efter det kommer du att få hem ett papper att fylla i. kolla upp så att ditt jobb har skickat in till fk att du är sjuk.
    du ska inte fylla i nåt på nätet, om det nu inte är nåt nytt.
    du kan även ringa fk och kolla hur det går med ditt ärrende.

    SvaraRadera
  4. Nytt ärende kan anmälas på nätet. Arbetsgivare är skyldig enl lag att skicka in till FK !

    Ring och pratamed FK då du fortfarande inte fått blanketter hem. Lycka till med djungeln hos FK.

    SvaraRadera
  5. Fy vad jobbigt. Jag var sjukskriven ett par veckor efter en operation, och jag minns det där som en enda härva där jag och hr-kontakten på jobbet turades om att ringa till försäkringskassan som hela tiden sa att det var "den andra" som skulle ringa... Men jag fick ersättningen till slut.

    SvaraRadera
  6. Idag sköts det elektroniskt mellan läkare och fk (om man som patient godkänner det) så du behöver inte skicka det dit bara till din arbetsgivare som i sin tur skickar det till fk.

    Som sagt du ska bara fylla i ansökan via Internet eller om du vill vänta på den som kommer med posten.

    Har vanan inne.. har varit sjukskriven i två månader nu plus nästan hela graviditeten med Embla.

    SvaraRadera
  7. Sarah: Nu skickade min läkare sjukintyget, och min arbetsgivare skickade sjukanmälan. Så jag behövde "bara" fylla i ersättningsanmälan på internet. Smidigt, om det nu funkar ;) Tack!

    SvaraRadera