måndag, juli 16, 2012

När är det färdigjobbat?

Jag ligger sömnlös på kvällarna och grubblar över när jag ska påbörja min föräldraledighet med Åttan. Med Astrid jobbade jag sista dagen 3 december, hon var beräknad att kika ut 7 december. Det passade alldeles utmärkt, jag var inte för trött i kroppen, och hann inte bli rastlös av att gå hemma innan hon kikade ut. Den här gången är jag lite rädd att jobba "för länge", kroppen är tröttare redan nu och jag tror att det blir svårt att varva ner inför förlossningen med ett tuffare schema på jobbet och en liten illbatting här hemma. Min första plan var att jobba sista dagen 21 september (Åttan är beräknad 25 september), alltså göra precis som jag gjorde med Astrid, men det känns som sagt inte riktigt rätt den här gången. Även om jag inte jobbar heltid utan 25 timmar/vecka så tär det på kroppen att stå och gå på hårt golv hela dagarna, och jobba 7 eller 8 dagar i sträck vilket jag gör två av tre veckor.

Någon graviditetspenning har jag inte sökt, för jag känner inte att jag inte kan vara på jobbet. Det handlar snarare om att jag känner att jag behöver en tid hemma den här gången, att förbereda lite inför den lillas ankomst och främst förbereda mig själv. Och då är det ju föräldrapenning jag ska börja ta ut istället, graviditetspenning får man i mitt fall söka om ens arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel. Det är många som söker graviditetspenning ändå, för att vara hemma och mysa med magen och boa innan bebisens ankomst, men det känns inte riktigt rätt.

Vem vet, om några veckor kanske jag är sängliggandes, eller så klättrar jag på väggarna här hemma av rastlöshet. Omöjligt att veta. Skulle inte nån kunna berätta för mig exakt hur jag kommer må, och när jag borde gå hem? Darlingen försöker resonera med mig fram och tillbaka för att få mig att känna vad som är rätt, men jag skjuter bara beslutet på framtiden. Nu börjar det dock brinna i knutarna, och igår strax efter tolv när jag fortfarande inte kunnat somna så bestämde vi att IDAG ska alla papper fyllas i och skickas in.


/Villrådig blivande tvåbarnsmor

9 kommentarer:

  1. Förstår att det är svårt att bestämma. Det är ju omöjligt att veta hur man mår.

    SvaraRadera
  2. Ja det kan man ju lätt tro då det inte syns på bloglovin när jag uppdaterat.. :/ Måste kontakta blogg.se och höra vad som är fel för det är ingen som ser när jag uppdaterar :(

    SvaraRadera
  3. Det var både och :) kändes både skönt och lite konstigt! Men det blir bra att få göra nå annat då och då när man är en sådan rastlös person och bra att få spara nån dag :)

    Hur är det med magen? Den är så fiin! Nån gissning på vad det är som gömmer sig där i ? :P

    SvaraRadera
  4. Svårt beslut när man inte vet. Hoppas ni kom fram till något som känns bra.
    Sv: Ja nu skulle det vara bra att ha ögon i nacken. Snabbt går det när hon bestämt sig för att klättra uppåt.

    SvaraRadera
  5. Vad svårt! Känns skönt att jag har ett tag kvar att fundera. Med e gick jag fem (!) v innan men då var det jul och nyårsledigheter och dessutom hade jag en helt annan arbetssits än nu. Sjukt svårt att råda men hoppas att di hittar rätt beslut.

    SvaraRadera
  6. usch vad jobbigt beslut, själv var jag hemma två månader innan Alex födelse! Långtråkigt, men jobbade på en arbetsplats där våld förekom av de boende så jag fick utan prblem havandeskapspenning för våldet och alla tunga lyft. Kändes skönt att slippa den stressen som arbetsplatsen innebar men det blev långa dagar. Hoppas du kommer fram till något som känns bra i slutändan, lyssna på kroppen!

    SvaraRadera
  7. Anna (pobr..)13:16

    Jag jobbade också i butik när jag var gravid och jag fick blodpropp i benet under näst sista veckan innan förlossningen. Kände ändå sista månaderna att det faktiskt var för tungt att jobba så mkt som jag gjorde men jag körde bara på, vilket inte var så smart. Självklart ska du vara hemma, du känner ju det själv! :)Kram

    SvaraRadera
  8. Jag hade kunnat jobba mitt vikariat ut, men sökte ändå grav.peng. för "säkerhets skull". Det betyder ju inte att man måste ta ut den ifall man skulle få den beviljad. Och den dagen jag fick beslutet var en dag med hemska förvärkar vilket gjorde att beslutet att gå hem kändes enkelt.

    Så för "säkerhets skull" är ett bra tips! Då kan man ta dagen som den kommer sen. Dvs vila de dagar det behövs och vara igång med saker de dagar det känns enklare. :)

    Kram

    SvaraRadera
  9. Anna: Nu blir det så att jag går hem 2.5 vecka innan BF, det känns rätt nu och förhoppningsvis känner jag likadant när det är dax att gå hem :)

    Hugaligen för blodpropp, var det pga graviditeten eller har det hänt tidigare/efter grav också?

    SvaraRadera