måndag, juli 16, 2012

Dockor eller bilar?

Det låter säkert jättefånigt, men när jag märker att Astrid väljer att leka med precis vad hon känner för, och inte bara sånt som klassas som "tjejgrejer" så blir jag så glad. Det känns lite som att vi gjort något rätt, att hon inte känner sig begränsad till att leka enbart med dockor bara för att hon inte har en snopp.

Just nu verkar hon vara inne i någon slags fordonsfas, studsar upp och ner av lycka när hon ser en traktor och kör runt med pottan på golvet och brummar. Allt som går att köra runt med ska givetvis skjutsas runt på golvet till ljudet av något som låter som en skruttig gammal moped. Verktyg är en annan stor favorit, under faderns altanbygganden och vid möbelskruvandet efter trippen till Ikea så satt hon bredvid en med skruvmejseln i högsta hugg och pillade med den på redan nedskruvade skruvar.

Hon får leka med precis vad hon vill, dockor som bilar, och vi kommer ALDRIG yttra orden "-Sånt där leker bara pojkar (alternativt flickor) med", som man tyvärr hör då och då. Vi ser till att hon har olika alternativ till leksaker, och påverkar henne inte att välja vad hon ska leka med. Det är det enda vi kan göra, hon lär ändå få höra vad flickor ska göra eller inte göra från andra håll. Förhoppningsvis har vi tills dess lyckats ge henne ett självförtroende som får henne att strunta i såna medeltida åsikter och gör precis som hon själv vill.

6 kommentarer:

  1. Låter ruskigt sunt och jag hoppas fler föräldrar har denna inställning till lek och leksaker. Jag ska då definitivt försöka vara så könsneutral som möjligt den dagen jag skaffar kidz!

    SvaraRadera
  2. Helt klockrent. Vi har tyvärr bara en liten docka hemma och sen en salig blandning av lego, bollar, bilar, bondgård mm. men hos farmor o farfar finns en dockvagn o docka som han gärna leker med. Tycker det är kul att se att han gör vad han känner för och jag blir lite galen när samma farmor ibland ska påpeka att han är så grabbig... Hur är man då? han är ett barn som leker liksom.... han kan göra samma sak som sin tjejkusin men ändå är han grabbig när han gör det, väldigt ologiskt.

    SvaraRadera
  3. Helt enig! Fast det är ganska skönt att komma in i rutiner och bort från godispåsen när man kommit hem igen, så hej och hå, dags att få lite fart denna vecka innan vi går på sparlåga igen nästa :D

    SvaraRadera
  4. Här resonerar vi precis som er, här hemma finns det både dockar, bilar, lego och matleksaker. Men om jag ska kolla vad hon har mest av så är det dockor.
    Här är nog bland det bästa att få åka traktor eller gräsklippare.

    SvaraRadera
  5. Helt rätt tänk! Här hemma har Zs grejer blivit utblandade med leksaker från när jag var liten så som en dockvagn och en rosa barbiebil. :) Än har han inte visat så stort intresse för dem, men de står mitt bland hans andra grejer så när han känner för det så finns de där. Docklek är ju klockrent för rollspel, empati och omvårdnad så jag funderar på att köpa en dock åt honom då det idag bara ligger en mjukdjursbjörn i vagnen... :)

    SvaraRadera
  6. Helt rätt!

    Vi har varken många bilar (två) eller dockor (en) men E leker med dem båda två och vi försöker att vara lika uppmuntrande kring båda. Dock verkar omgivningen tycka att det är mycket mer värt att uppmuntra docklekandet tyvärr... :-(

    SvaraRadera