torsdag, maj 31, 2012

Om det uppenbarligen mycket laddade ordet dagis

När jag var liten gick jag på lekis. Förmiddagar hängde jag gäng med mina lekiskompisar, och när de andra åt lunch blev jag hämtad av min mamma som var hemma med min yngre bror. Bra så, och de andra barnen som var där hela dagar gick på dagis. Av naturliga skäl har jag inte varit så insatt i debatten om dagis/förskola förrän jag själv fick en liten kotte, det har helt enkelt inte varit under min radar. Men nu så, att använda ordet dagis kan få ödesdigra konsekvenser.

Att pedagoger hellre vill bli kallade pedagoger än fröknar, det har jag full förståelse för, man vill ha bekräftelse och en titel efter en flera år lång utbildning. Att de tycker förskola låter som ett mer passande namn än dagis, där är jag med. Det är ju en skola före skolan, inte bara ett ställe där man leker och har det lajbans med andra barn.

Men, när många pedagoger (främst de äldre upplever jag) själva kallar verksamheten för dagis och sig själva för fröknar, och inte ser det som något problem, då blir jag lite vilsen. Det har inte hänt bara en gång, utan flertalet, och jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till det.

När jag och lilla familjen åkte tåg i höstas så satt vi i restaurangvagnen vid ett bord med två, även för varandra, främmande människor. Mannen i sällskapet började berätta om sina barnbarn, och att de var så olika varandra, bland annat när det gällde att gå på dagis. Då berättar kvinnan i sällskapet att det är just inom det hon jobbar, och jag tänkte att nu tar det hus i helvete, du skulle aldrig ha sagt dagis gubbe lilla. Men då tar hon själv upp diskussionen om dagis/förskola, och berättade hur fånigt hon tycker det är att barnen inte kan få kalla personalen för fröken, eller att verksamheten inte får kallas för dagis. Jag blev alldeles stum! Annars brukar diskussionerna se ut tvärtemot upplever jag.

Ur min mun slinker det ett dagis då och då, men jag försöker verkligen att använda förskola och pedagog istället, därför att jag vet att det finns de som tar illa upp av dagis och fröken. Ett dåligt argument många dagis-förespråkare använder är att "-Jag har alltid sagt dagis, det hette det när jag var liten, och det tänker jag fortsätta med". Ungefär likadant brukar de resonera när det gäller det laddade ordet "negerboll". Tiderna förändras, och det gör svenska språket också. Jag tror inte att någon menar att nedvärdera förskoleverksamheten genom att säga dagis, eller pedagogernas arbete genom att säga fröken, det är nog mest en vanesak.

Hur resonerar ni? Vet att det är några förskolepedagoger som läser här inne, och ni är många med förskolebarn. Är det självklart att använda orden dagis och pedagog, eller är det överdrivet?

16 kommentarer:

  1. Anonym16:30

    Jag förstår att man vill bli uppskattad och ibland känns order dagisfröken lite nedlåtande men skulle nästan bli ledsen om inte barnen sa fröken. Var ju kul att höra fröken, fröken kan du komma och hjälpa mig:) Så hoppas inte de försvinner ännu på några år;)

    SvaraRadera
  2. Jag försöker att säga förskola och pedagog. Framför allt för att jag har vänner som jobbar inom förskolan och de är väldigt noga med detta. Dock slinker det igenom ett och annat "dagis" men det handlar mest om gammal vana. "Fröken" tycker jag är lite trist för att det är så genusinriktat och därför har jag nog aldrig använt det annat än när jag var liten själv.

    SvaraRadera
  3. Jag pluggar ju till förskollärare och är en av få i min ålders- och blivande yrkesgrupp som faktiskt tycker att det inte spelar någon roll vad man kallar förskolan eller pedagogerna. Om jag ska vara ärlig så anser jag inte att verksamheten och vad vi gör sitter i vad man kallar dessa saker - folk hade fått kalla förskolan för "utedasset" så länge de vet vad vi egentligen pysslar med. Det läggs alldeles för mycket energi i ämnet kan jag tycka. Mitt ansvar som förskollärare är ju att synliggöra det uppdrag vi har som pedagoger och visa upp för främst föräldrarna vad vi faktiskt gör och i vilket syfte. Och så länge de förstår det så får de kalla mig "fröken" i all oändlighet och förskolan för "dagis" för det gör jag faktiskt själv också. ;)

    SvaraRadera
  4. Malin - förskollärare19:02

    Största anledningen till att man inte ska säga dagis är för att det inte längre förekommer. Alla förskolor var dagis innan 1998 då den första läroplanen kom, men sedan dess är det faktiskt förskolor. Kalla det vad ni vill, men jag tror nog att alla föräldrar idag är rätt glada över att deras barn går på förskolor och inte dagis. Sen att bli benämnd fröken ser inte jag som något negativt då jag främst föredrar mitt namn framför någon titel. Barnen säger inte längre fröken eller dagis så låt dem vara våra förebilder!

    SvaraRadera
  5. Linda20:40

    Jag är förskollärare och arbetar på en förskola. Att blir kallad fröken gör mig detsamma, helst vill jag ju bli kallad mitt namn. Känns liksom lite mer peronsligt om att det är just jag och inte vilken random fröken som helst. Skriver jag lapp till föräldrar skriver jag pedagoger för att det är ett bra samlingsnamn tycker jag. Min arbetsplats är en förskola, inget annat. Blir lite ledsen över ordet dagis. Det känns så nedlåtande, just att vi bara leker med barnen och typ passar dem. En del av mina äldre kolleger kallar det fortfarande för dagis, framförallt barnskötarna säger så. Jag skulle ALDRIG säga så. Och mina barn säger också förskolla för att jag har lärt dem att det heter så. (De är 3 och 5,5)

    SvaraRadera
  6. Det skulle ju kännas lite konstigt att använda ordet pedagog när man pratar med sitt två-åriga barn!

    "Vad sa fröken idag då gumman?" känns lite mer naturligt än "Vad sa pedagogen idag då gumman?"....

    SvaraRadera
  7. Malin och Linda: Vi resonerar som så att vi använder och lär Astrid att det heter förskola och pedagoger, men kommer kalla pedagogerna på hennes förskola vid namn. Vill de sedan ha prefixet fröken framför sitt eget namn så är det nog lätt för henne att vänja sig :)

    Jag tror de flesta föräldrar är insatta i vad som pågår på förskolan, och inte tror att det bara är någon slags förvaring. I förlängningen menar man alltså inget illa genom att säga "dagis", utan att det är mer av gammal vana. Men man kan lära gamla hundar att sitta har jag hört ;)

    Tack för era kommentarer! Det är guld värt att få höra synpunkter från de som är mest insatta av alla-personalen inom verksamheten!

    SvaraRadera
  8. Jag jobbar som förskollärare och barnen kallar mig antingen fröken eller Johanna, mig spelar det absolut ingen roll vad de säger. Många föräldrar och även personal säger dagis. Själv säger jag nog mest förskola men blir inte särskilt ledsen eller upprörd ifall någon säger dagis istället. Huvudsaken är att verksamheten är bra och att man själv vet att man gör ett bra jobb. Så tycker jag i alla fall =)

    SvaraRadera
  9. Som förskollärare så förstår jag inte alls varför förskolepersonal vill kalla sin verksamhet för "dagis". Det rimmar lite illa med att samtidigt vilja ha högre status. Pedagog kan vem som helst vara utan utbildning och det är en snygg genväg från att kalla yrkeskategorierna för vad det verkligen heter, dvs BARNSKÖTARE (oftast gymnasieutbildade, men ska eg ha en tilläggsutbildning via folkhögskola) och FÖRSKOLLÄRARE (högskole eller universitetsutbildade, numer om minst 3,5 år heltid). Kallar vi det för pedagog så kan alla kallas samma. Men därför skiljer sig knappt lönen åt heller, för de båda yrkeskategorierna. Jag tror det handlar om konfliktundvikande och gullifierande av verksamheten. Tyvärr!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Malin23:11

      Vad menar du med att lönen knappt skiljer sig åt? Antingen så är dina barnskötare väldigt högavlönade eller så tjänar du väldigt dåligt. Jag har 8-10 000 mer i lön än barnskötarna jag arbetar med!

      Radera
  10. Malin: Det skiljer sig väldigt mycket åt mellan olika kommuner, lönemässigt mellan kategorierna. I min förra hemkommun har fackförbundet Kommunalt starkt fäste historiskt sett och där skiljer sig snittlönen åt med ca 1000 kr i senaste lönerevisionen. I den kommun jag nu arbetar är samma löneskillnad ca 3000 kr. Jag ligger mellan 75e o 90e percentilen, har varit ansvarig för utvecklingsfrågor för förskolan både kommunalt och fackligt och har ca 2 års specialisering utöver förskollärarexamen, (och är snart även specialpedagog) men ändå är skillnaden på mig och min barnskötarkollega exakt 2800 kr idag o vi är födda samma decennium. Du har tur eller är en skicklig förhandlare och jag gratulerar till en bra lön! :)

    Bara att hoppas att hela vår yrkeskår når högre summor efter årets avtalsförhandlingar!

    http://www.lonestatistik.nu/5131
    http://www.lonestatistik.nu/3310

    MVH
    Anna

    SvaraRadera
  11. Anonym21:07

    Vad jag tycker är konstigt är VARFÖR det anses nedlåtande med dagis och dagisfröken. Man tycker det låter bättre med "förskolelärare" än fröken men varför? Värderar vi "lärare" högre än människor som tar hand om yngre barn? Jag förstår inte varför det skulle vara mer lågstatus att passa och ta hand om småbarn än att vara lärare. En lärare är ju oftast inte mer än just en lärare, den är inte lika personlig. Den som passar småbarn däremot har ett mycket större ansvar! Det verkar oxå som om det är mer status att vara lärare för äldre barn än yngre vilket även det är märkligt. Är små barn mindre värda än äldre? Att undervisa små barn kräver ju också mer iform av pedagogik osv. Jag tänker fortsätta att säga dagisfröken för det är ett fint jobb!

    SvaraRadera
  12. Anonym21:10

    Varför är det nedvärderande att säga dagisfröken? Värderar man en lärare högre än någon som tar hand om små barn? Varför? En lärare är ju oftast bara just lärare som står och pratar vid en kateder för en klass. Den som passar småbarn däremot har ett mkt större ansvar!Jag tänker fortsätta säga dagisfröken för att det är ett fint jobb!

    SvaraRadera
  13. Anonyma: I mina öron har inte alls "fröken" en negativ klang, men då det uppenbarligen och bevisligen finns en del som tar det som att ens yrke nedvärderas till att "passa småbarn" som du skriver, då väljer jag att använda andra benämningar.

    Jag vet inte om du själv har barn som går på förskola, men jag kan berätta att det finns en läroplan för förskolan, och att det handlar om att LÄRA ut till barnen, inte passa dem. Att dagens förskola skulle handla om att "passa barnen", det tycker jag låter nedvärderande. Efter år av utbildningar så är pedagoger/lärare betydligt mer kapabla än så.

    Att det skulle vara lägre status på att vara lärare för små barn, det har jag aldrig upplevt, men håller med dig om att det kräver en annan sorts pedagogik och ett annat tänk. Inte därmed sagt att det är lättare/svårare eller mindre/mer värt.

    Tack för din kommentar, och det är ju ett fritt land, så du kan fortsätta att säga dagisfröken om du själv känner att det är rätt.

    SvaraRadera
  14. Anonym15:45

    "Nu ska vi gå hem Kalle, ska du gå och säga hej då till pedagogerna nu"

    alt

    "Nu ska vi gå hem Kalle, ska du gå och säga hej då till fröknarna nu"



    Antar att alla som gnäller över att man säger fröken även säger;

    "Lokalvårdare" och inte "städare"
    "Idrott" och inte "gympa" (jumpa)

    Dessutom viktigt att förstå skillnaden på en fastighet och en byggnad. Då jag är verksam i fastighetsbranschen kan detta vara mycket stötande ;-)


    SvaraRadera
  15. Anonym: Jag tycker det funkar utmärkt att säga hejdå till Barbro/Marie/Birgitta :)

    SvaraRadera