torsdag, maj 10, 2012

Att resa med en 1,5-åring

Några har frågat, och här ska ni få våra tips på att resa med en 1,5 år gammal liten vilde. Allt är såklart anpassat efter Astrids vanor och villkor.

Flyg
Med spädbarn rekommenderas man amma/ge flaska vid start och landning för att minska risken för obehagligt lock i öronen. Med 1,5åringar vet jag inte riktigt vad experterna säger, men vi gjorde inget särskilt med Astrid och det gick helt utan problem. Hon har visserligen inga problem annars heller med sina öron, skulle hon haft det så hade vi nog försökt få henne att dricka från flaska/med sugrör.

Ta med något nöje om det är en längre flygtur, kanske någon bok, leksak eller kritor. Det blir ganska tråkigt att sitta still, och det är ju inte sådär vansinnigt med plats över för ett barn att springa omkring i ett flygplan.

Vagn
Vi valde att boka en hyrvagn med fullt liggläge genom Ving, och vilken fin vagn vi fick! En Chicco Echo, som var i absolut nyskick, väldigt lättmanövrerad och skön för henne att sitta i. Tidigare har vi varit väldigt skeptiska mot hyrvagnar, och tänkt att de ska vara av det rackligare slaget, men blev glatt överraskade. Att ta med sin egen vagn när man flyger är ju alltid en risk, då de inte är särskilt varsamma med dem i bagagehanteringen. Skulle vi flyga med egen vagn (vilket vi gjort tidigare) så skulle vi absolut bokat ett Airshell, kostar inte många kronor och skyddar vagnen betydligt bättre än en plastpåse och emballage.

Mat
Vi hade med några burkar med barnmat, utifall att det inte skulle klaffa med mattider (annars äter hon alltid "vanlig" mat). Det fanns burkar (både mat och fruktpureér) från flera olika välkända märken både i Turkiet och Grekland, men de kostade i Grekland tredubbla priset mot för här hemma. Värt att tänka på om man vill ge barnet burk alla måltider.

Blöjor
Både i Turkiet och i Grekland har det funnit samma utbud av Liberos och Pampers blöjor som här hemma. Ett paket Libero Up&Go stlk 6 kostade i Grekland på billigaste stället 26 euro (ca 260 kronor jämfört med 110 här hemma), också värt att tänka på, särskilt om man reser med fler än ett blöjbarn. Blöjorna tar ju bara plats i väskan påväg dit om man köper med hemifrån!

Solskydd
Finns flera välkända märken som även finns här hemma, men priserna ligger något högre. Aldrig några problem att hitta om man reser charter, de är nog vana vid glömska och ängsliga turister. Vi köper alltid med oss hemifrån och tänker att tar det slut får vi komplettera på plats.

På Astrid hade vi nu SPF 50 hela tiden under dagarna, över hela kroppen. Sen hade hon lätta kläder då hon inte badade, UV-dräkt vid längre badstunder och badbrallor vid snabba dopp. Och hatt eller keps hela tiden! Hon är väldigt ljus i hyn, så vi var lite oroliga att hon skulle bränna sig. Icke då, med vår smörjfrekvens är hon lika blek nu som innan vi åkte. Hon brås på sin pappa..

Vad mer? Något ni undrar över?





9 kommentarer:

  1. Åh vilka bra tips/info! Alltid bra med sånt här tycker jag, även om vi inte har några direkta resplaner.

    SvaraRadera
  2. Lite läskig bild fast en söt liten tös. Ser ut som att någon gjort sig väldigt illa med tanke på den blodlika färgen.

    SvaraRadera
  3. Tack för dina tips, jag är som en svamp som suger åt mig allt ;)
    Hade ni badblöjor eller vanliga badbyxor då Astrid badade?

    SvaraRadera
  4. Anonym23:45

    Åkte ni nå taxi eller buss? Har som funderat på det, man lär väl knappast ha någon tillgång till bilbarnstol och med den trafiken de har där känns det som att man behöver det mer än någonsin... /Emma björk

    SvaraRadera
  5. Emma: Transferbussen är ju svår att komma från, och då har hon åkt i famnen. Annars är det, precis som du skriver, dåligt om bilstolar, så vi färdas så lite som möjligt i trafiken. Trafiken i Turkiet är ju galen, men den på Rhodos upplevde vi som mycket lugnare. Vi tog en taxi in till Rhodos gamla stad, då satt Astrid fastspänd mellan oss i baksätet.

    Har hört tipset om att spänna fast sig själv först med bilbältet, och sedan ha barnet i bärsele "ovanpå". Vi har dock inte provat själv, då Astrid (och säkert Sixten?) är för lång för att ha i bärsele på magen.

    En mycket bra fråga, ska lägga till det i inlägget :)

    SvaraRadera
  6. Anonym18:15

    Ja det var ungefär som vi tänkte oss, vi valde ett så centralt hotell som möjligt för att komma ifrån bilåkande i den mån det går... Ja det hade ju förstås kunnat vara nåt när han var mindre...:-) Tack för alla tips föresten! Trevlig helg på er! /Emma B

    SvaraRadera
  7. Bra tips!

    Vi kommer också att ta med ett par burkar har vi tänkt, ska fundera på hur vi ska göra med blöjor.

    Kände inte till att man kunde hyra vagn. Vi har funderat på att köpa en resevagn att ta med, eller att slå till på en mindre vagn som jag ändå vill köpa när (inte om!) vi flyttar och kan välja vagn själva och inte behöva anpassa oss till trapphuset... Svårt bara att veta vilket alternativ som är bäst.

    SvaraRadera
  8. Bra med tips!
    Men vem har blivit mördad i rutchkanan?!?!

    SvaraRadera
  9. Emma: Det var så lite så :) kram

    SvaraRadera