måndag, februari 27, 2012

Bäst timing för syskon

Vi har fått ungefär tusen kommentarer hittills om att det är perfekt timing att jag är gravid nu, klart Astrid ska få ett syskon och det är ju allra bäst om det inte blir så stor ålderskillnad.

Men är det verkligen alltid så? Jag tror att det finns fördelar på samma sätt som det finns nackdelar med att få syskon tätt. Och måste man verkligen ge sitt barn ett syskon? Det är ju faktiskt inte en självklarhet för alla, man kanske bara vill ha ett barn, eller så kanske man inte kan få flera.

Jag tror att det är en stor omställning för ett barn att få ett småsyskon oavsett om man är 1, 2 eller 7. Men det är lättare att förklara för ett äldre syskon, samtidigt som jag tror att ett yngre syskon vänjer sig snabbare vid den delade uppmärksamheten. Och så tror jag att det är väldigt individuellt från barn till barn, man får helt enkelt se till situationen och göra det bästa för sin familj.

Sen har vi ju förskolefrågan, är syskonet äldre så är det ju oftast redan inskolat (eller går i skolan) och har fått in rutinen. Men som i vårat fall, Astrid kommer mest troligt att skolas in i augusti, och sen är bebis beräknad till slutet av september. Kommer hon känna sig bortvald då, att hon får gå till förskolan för att mamma ska vara med den nya bebisen?

Det finns många svåra och kluriga frågor, och det finns inga svar som passar alla situationer och alla barn. Vi har bestämt oss för att känna efter vad som känns bäst när situationerna dyker upp.


En blivande storasyster!

12 kommentarer:

  1. Det tror jag är klokt! Du är så klok Hanna!

    OJ vad mkt snö ni har! Här är det barmark och vår!

    SvaraRadera
  2. Anna08:41

    Det kommer bli så bra så! Är helt säker :) Men ni borde kanske köra inskolningen någon månad tidigare, har jobbar en del på förskola och tror det kan vara en god idé om det är lätt och smidigt att få ihop, förstår om det blir bökigt med tanke på sommarlov osv men dagis brukar ju ha öppet ändå och har man tur så godtar de ju ditt resonemang och går med på lite tidigare inskolning :) Sen är det väl bara 15h/v som hon får gå när lillsemlan kommer (?) så det är ju inte mycket alls, tror snarare hon kommer tycka det är kul att gå och busa lite ohämmat utan att behöva vara tyst när bebisen nannar osv. Men det kan nog vara bra med lite tidigare inskolning så hon hinner komma in i det lite, så det inte kopplas ihop med lillens ankomst och så. Men det blir nog kanonbra även om ni skolar in i samma veva som bebisen kommer, då får du lägga det typ som "du är ju lite större och behöver få leka av dig med andra storasyskon så att ni får känna att ni kan busa och ha skoj även om ni precis blivit så stora och duktiga, alla behöver ju få komma och leka av sig ibland". Kram

    SvaraRadera
  3. Vi har också fått massor med kommentarer om att det är perfekt timing för syskon. Men jag håller med om att det nog finns för och nackdelar oavsett vilken ålderskillnad det är på syskonen. Först var jag totalt livrädd. Det är för tätt tänkte jag. Två blöjbarn samtidigt! Hur ska jag orka? Men nu känns det alldeles lagom. Edith kommer glömma snabbt att hon har varit det enda barnet, det är det som lugnar mig. Samtidigt hade jag önskat att hon var lite äldre så vi kunde prata om det kommande syskonet. Så hon förstod och längtade, precis som vi.
    Nåja, allt blir bra i slutändan. Både för oss och er! Det är jag helt övertygad om!

    SvaraRadera
  4. Perfekt timing för syskon är när de bestämmer sig för att komma. Om de kommer. Jag tror, precis dom dig, att det finns för- och nackdelar med alla åldrar.

    Sv: Det är under en begränsad period på drygt 40 dagar hon äter speciell kost. Och jag tycker att det är bra att kunna bidra till forskningen om man kan och om det inte innebär några risker.

    SvaraRadera
  5. Jag håller med dig, jag tror varje ålder när man får syskon har sina fördelar och nackdelar. En stor fördel som jag själv känner med att få syskon tätt är att jag får vara hemma längre med Alice, visst hon får dela min uppmärksamhet med sitt syskon med på förskolan skulle hon ju fått dela uppmärksamheten från en vuxen med flera andra.
    Det finns verkligen för och nackdelar med alla val och inget är rätt eller fel! Jag är säker på att ni tar de bästa besluten för era barn :-)
    I slutändan är det ju bara underbart, att både min familj och din, har turen att få en liten familjemedlem till!

    SvaraRadera
  6. Eftersom jag är förskollärare så kan jag berätta lite om mina erfarenheter när det gäller inskolning. Det är ju så individuellt från barn till barn men oftast tycker det stora syskonet att det är skönt att komma iväg och få leka med sina egna kompisar en stund. De behöver få busa av sig och inte behöva ta hänsyn till mindre syskon utan bara få vara som de vill. Sen är det givetvis också viktigt att få vara delaktig hemma och få hjälpa till med diverse saker. Jag är helt säker på att ni kommer ta rätt beslut när den dagen kommer och om du har frågor om förskolans värld så är det bara att fråga på =) Vi har ansökt om plats till Liv nu, kändes väldigt kluvet...

    SvaraRadera
  7. Bra skrivet. Jag har pratat med lite kompisar om syskon, och alla tänker olika. Vissa vill ha Max två år mellan, andra inte mindre än fyra. Så det beror väl mest på en själv. Sedan är det ju klart att man kan säga "vad perfekt timing" till den som redan är gravid, men man bör ju akta sig för att prata om timing till andra. Det vet ju inte den som kommenterar om paret kanske försökt att få ett syskon länge, inte vill ha syskon eller vad som helst.

    SvaraRadera
  8. Den perfekta timingen finns nog inte. Den bästa timingen borde vara när föräldrarna själv känner att det är perfekt? Eller hur?

    Det går alltid att generalisera till både höger och vänster, men när det gäller levande varelser, människor o djur, stora och små, så handlar det till syvende och sist alltid om individualitet ändå!

    Jag tror det blir toppen!

    Kram

    SvaraRadera
  9. Tycker du alltid har så sunda och bra åsikter! Känns som vi tänker lite lika.

    SvaraRadera
  10. Anna: Jo, första månaden får hon gå 100%, men sen blir det 15 timmar/vecka. Vi ska ringa här någon dag och kolla hur det ser ut med hennes plats, så får vi höra hur det skulle bli om vi flyttar fram inskolningen lite. Behöver planera sommaren också, vi planerar en liten tripp till mormorn och morfarn, så det får ju inte krocka heller :)

    Tack för tipsen!

    SvaraRadera
  11. Anonym13:08

    Klart att det kommer att bli bra! Ni kommer att få samma åldersskillnad som vi har mellan våra barn, och det finns verkligen både fördelar och nackdelar.

    Vår tvåa var helt oplanerad, och jag var nog inte alls förberedd mentalt. Jag var fortfarande helt inne i den rosa bubblan från dottern då allt hände att jag blev gravid, var gravid och födde ett till barn. Antar att det kanske var därför det blev ganska jobbigt när man plötsligt hade två "bebisar" att ta hand om. Sonen fick dessutom allergier och problem med eksem vid 6 månader, samtidigt som pappan började jobba bortrest hela veckorna. Sommaren är bara som ett enda töcken av sömnbrist och jobbiga känslor, och jag har bara tänkt ALDRIG MER! Och tänkt att det nog hade varit skönt/bra att vänta nåt år till eller så med syskon...

    MEN nu är sonen 13 månader, och jag kan konstatera att det stämmer som alla sa till mig när jag var gravid. Att första året med täta syskon är JÄTTEJOBBIGT, men sen, sen får man tillbaks många gånger om. Det vet jag ju iofs inte om det stämmer, eftersom mina är så små än och eftersom jag ju inte vet hur det är att ha längre mellan syskonen. MEN nu börjar det i alla fall bli mycket bättre med allt. De sover hyfsat på nätterna, lillebror har börjat gå, och de har börjat leka lite med varandra. De älskar varandra och livet känns inte alls så hårt längre... Nu tycker man att det är rätt skönt att bebistiden snart är avslutad, att man klarade av det rätt fort, och att man nu kan satsa på att njuta av sina två små fina barn :)

    SvaraRadera
  12. Anonym: Det kommer nog bli så bra, precis som du skriver :) Tack för din kommentar, siktar på ettårsdagen om det börjar kännas tungt när lillis kommit till världen och Astrid trotsar ;)

    SvaraRadera