fredag, maj 13, 2011

Alkohol och bebis? Nä!

Historien om den ammande mamman som nekades ett andra glas vin av en bartender fortsätter att eka i bloggosfären. Vi diskuterade just saken här hemma i soffan, och är väldigt ense om hur det ska gå till under vårat tak.

Jag drack inte en droppe under graviditeten, och dricker inte en droppe under tiden jag ammar. Då får man säga vad man vill om att procenten som når över till bebisen i bröstmjölken är så pass låg att det inte ska påverka, eller att två glas vin då man är gravid inte skadar barnet.

Så jäkla törstig är jag inte att det är jobbigt att avstå. Jag dricker lika gärna Loka, eller ett annat alkoholfritt alternativ. Andra får vackert göra precis som de vill, men jag får inte ihop ekvationen alkohol och barn. Det ska inte finnas en minsta antydan till risk att hon ska få in alkohol i sin lilla kropp. Kanske anses jag vara präktig, men det skiter jag i.

Att hon kommer se oss dricka ett glas vin till maten då jag ammat henne färdigt, det är i min värld en annan sak. Det kommer hon inte märka av, jag kommer inte vara berusad i hennes närvaro, för hur obehagligt ska inte det vara för ett litet barn? Mamma är jättefnissig, pratar konstigt och skelar som en hammarhaj, vad är det för fel?

Barn hör i min värld inte ihop med alkohol, cigaretter, droger, våld och en massa andra onödiga saker. Men det kan vi diskutera en annan dag, nu är tant Hanna trött och redo för sängen.

6 kommentarer:

  1. Håller med dig till fullo. Man kan dricka en cider/vin men bli onykter full? ALDRIG. Minns själv hur hemskt jag tyckte det när min mamma eller pappa var onykter efter fredagsmys. Nä fy, så vill jag aldrig att joel ska känna..

    SvaraRadera
  2. Anonym11:09

    Skulle aldrig förtära en enda droppe alkohol under grav/amning. Varför ens chansa? Vart har man sina prioriteringar om man inte kan låta bli under den tiden? Känner samma med tobak/nikotin. Kan man inte låta sådant som man säkert vet för över gifter till barnet, hur kan man då sova med gott samvete?? Nej, noll tolerans enligt mig. Är man präktig för att man inte medvetet vill ge gift till små, outvecklade barn, ja då är jag gärna präktig! Däremot har jag inget emot ett glas till maten öven om jag själv inte tagit det än under mina snart tre år som mamma. Det känns liksom inte viktigt.../Marie(lappur)

    SvaraRadera
  3. Therese16:48

    Håller fullständigt med i det du säger! :)

    SvaraRadera
  4. Therese: Härligt med fler militanta graviditetsnykterister :D

    SvaraRadera
  5. Anonym15:37

    Du har en trevlig blogg, brukar kika in här ett par gånger i veckan!

    Jag måste dock säga att dina tankar om amning och alkohol känns en aning onyanserade, och detsamma gäller de kommentarer du fått. Om man är så rädd för att barnet ska få i sig alkohol så bör man undvika även juice och filmjölk, för i dessa produkter finns en ynklig promille alkohol motsvarande den mängd som finns i bröstmjölken efter ett glas vin eller två.

    Diskussionen huruvida man ska dricka alkohol och ta hand om sitt barn bör ju rimligtvis gälla både mamman och pappan, och därmed är amningen inte relavant alls. Där ska man väl förutsätta att sunt förnuft råder och att alla som är märkbart berusade är olämpliga att ta hand om ett barn, oavsett om det är mamma, pappa eller farfar.

    Jag måste säga att det är ganska beklämmande att så många människor värderar det egna tyckandet så mycket högre än forskning.

    /Anna

    SvaraRadera
  6. Håller helt med, får inte heller ihop ekvationen!
    Jag skulle för allt i världen inte vilja riskera att mitt barn skulle få någon alkohol i sig via mig... Hua! Då får de säga vad de vill om att ett glas vin är ok... det tror jag vad jag vill om! Alkoholen får lov att vänta och det är inget problem!

    Vi köpte en passat modell som, den är hur stooooor som helst ju :)

    SvaraRadera