onsdag, januari 12, 2011

Nytt vs. begagnat

Vi har handlat och fått en hel del begagnat till Astrid, den enda "stora" saken vi köpt helt ny är bilstolen/babyskyddet. Med säkerheten chansar jag absolut inte när det gäller vår lilla skatt! Vagnen är beggad, spjälsängen likaså. En hel del kläder har vi fått från familjen Eklund/Pettersson och familjen Lundbäck, och idag har vi fått ytterligare två kassar med kläder som kommer passa framöver av familjen Sandgren/Eriksson. Tick tack igen allihopa! Sen har jag kvar kläder från när jag var liten, och massvis av böcker som ska läsas när det intresset vaknat.

Nackdelar med begagnat? Ja, nån annan har ju använt sakerna innan (om man nu ser det som ett stort problem), och på t.ex en barnvagn så finns ju oftast ingen garanti kvar. Annars vet jag inte riktigt vad som skulle kunna vara negativt?

Ur miljösynpunkt så är det ju kanon att återanvända, och för den känsliga bebishuden kan det vara bra att alla kemikalier (som finns i de flesta kläder) är urtvättade. Det är betydligt billigare att handla beggat än nytt, så plånboken blir glad också.

Nu menar jag inte att jag är någon hardcore eko-shoppare då jag handlar en hel del nytt också, ingen kan göra allt men alla kan göra något. Jag känner mig inte fattig eller snål när jag handlar begagnade bebisprylar eller ärver kläder från folk vi känner, jag känner mig sjukt smart, ekonomisk och miljömedveten!

2 kommentarer:

  1. Vi har också i princip allt begagnat (fått eller köpt), kan inte förstå tjusningen med att köpa bara nytt.

    Det enda jag kan komma på som är nackdelen är det som du skriver med garanti, och sen vet jag inte hur det är med försäkring etc om t ex vagnen skulle bli stulen och man inte har kvittot (men det borde ju gå att lösa för man har ju inte kvitto på allt). När vi köpte vår vagn på Blocket så fick vi som tur var både kvitto och garanti för att den ändå var så pass ny, känns jättebra!

    SvaraRadera
  2. Jag har nog inte handlat något begagnat i klädväg till Isak, men i min bekantskapskrets så har vi rundgång på barnkläderna, allt som barnen växt ur och som är helt skickas vidare till nästa, vissa plagg har passerat en 4-5 barn innan de når oss, men de är ändå i bra skick! Och det som är lite nött blir väldigt bra lekkläder hos dagmamman.
    Jag tror att det enda vi köper nytt, eftersom vi får så mycket kläder, det är när det behövs något lite finare eller vinterskor. Jag tullar inte på kvalitén när det gäller vinterkläder eftersom jag är så rädd att han ska frysa när han går på ur och skur (de är ju ute mest hela dagarna).

    Och jag har fortfarande inte sett charmtrollet. Har haft lite full rulle och sjukor här på sistone, men jag hör av mig någon dag och hör om det är okej att kika förbi? Om det går för sig? :-)

    SvaraRadera