tisdag, januari 12, 2010

Nu tar det väl hus i helvete

Det här med att jaga varg kan knappast sammanfattas i ett blogginlägg, det gör sig bäst i en diskussion. Men jag måste ändå säga HEJA HEJA alla vargjägare!

Igår var vi så vitsiga när det var dax att krama kudden. En ny jakttidning hade landat i postlådan och Darling meddelade glatt att ett litet häfte med viltrecept medföljde. Jag var fyndig och frågade om något av recepten innehöll varg, kanske vargburgare, vargpaté eller vargpytt? Vi skrattade högt och gott, sen var diskussionen i full gång. Eller diskussion och diskussion, vi står på samma sida och kom fram till slutsats efter slutsats som bevisade att vi har rätt och att vargstammen bör regleras och hållas på en rimlig nivå.

Våra argument? Vargstammen har blivit så pass stor i vissa delar av landet att de börjat söka sig allt för nära bebyggelse och ställer till med en massa jävulskap. Riva tamboskap, slakta hundar och annat ofog är inte vad en varg bör syssla med, de bör ha så gott om plats ute i skogen att de håller sig där, käkar annat vilt och mår gott. En mätt varg är en lycklig varg, men en varg som är mätt på husdjur bör få en kula i huvudet omedelbart.

Skyddsjakt och reglering av vargstammen är nödvändigt inte bara för oss människor, utan även för vargen själv. Blir de för många så sitter vi i sitsen att inaveln är ett faktum och att både människan och vargen får lida då det inte finns nog med plats för oss båda. Beroende på vart man bor i vårat avlånga land så har man olika relationer till denna diskussionsstartare, här vart jag bor är inte vargen ett stort problem, men i andra delar av landet är det med skräck man släpper ut hunden på gården av rädsla att denna ska blir anfallen och slaktad av någon som lurar i skogskanten.

Så, alla varglovers där ute, vill ni låta vargen leva loppan ute i skogen och sedan leva loppan inne i städerna så föreslår jag att ni reglerar er egen familj och lämnar utrymmet till vargen istället. Kom gärna med idiotförklaringar, synpunkter eller frågor, jag väntar med spänning.

7 kommentarer:

  1. Jag har själv knappt tordats yttra mig om vad jag tycker om denna jakt :-) Men ditt inlägg är verkligen mitt i prick!

    SvaraRadera
  2. Håller fullständigt med er. Jakt är en viltvårdsform, något som många lätt glömmer...

    SvaraRadera
  3. John Gunnarstedt17:25

    Kunde inte sagt det bättre själv

    SvaraRadera
  4. Nej jag tänker inte diskutera vargjakt mer än att jag inte riktigt håller med,sen låter jag det stanna där. Jag har ju inte direkt med saken och göra så jag petar liksom inte i det.

    Sen får ni gärna inspektera soffa (som jag ska måla vit och byta tyg på någon gång, helst under 2010...). Kaffe och te kan jag så gärna bjuda på, men du är knepig när det gäller fikabröd ;-). För lite gångjärn var det till garderoben i hallen, ah, gissa om det blev frustrationsklåda när man inser det efter allt bök, och sen att takhöjden tydligen inte är konstant i det här huset!? Jaja, allt löser sig med en såg... ;-)

    SvaraRadera
  5. Anncha, Ingela&John; Bra, då är vi fler på samma spår :)

    Katja; Vi kan diskutera saken över den där thékoppen ;) Haha, man får sannerligen vara uppfinningsrik när man bor i århundrandets skevaste byggen :D Lite spännande vinklar och vrår, det är..charmigt! Tur att det finns sågar ;)

    SvaraRadera
  6. Varför denna plötsliga debattlusta? :-) Jag bara undrar eftersom jag inte sett den här sidan hos dig förut? Äh, njä, jag vill inte gärna debattera med vänner när det inte finns något "att vinna", i alla fall inte för mig. Även om någon mot all förmodan skulle få mig att ändra åsikt så har jag inget intresse av att skjuta några vargar eller annat för den delen heller, och min åsikt idag tillför inget heller eftersom jag inte kommer att lägga ner tid på att demonstrera eller försöka motbevisa någon, jag har liksom varken tid eller tillräckligt engagemang. Däremot, om detta ämne nu ska stötas och blötas i media så skulle jag ju önska att debatten var lite mer nyanserad och åsikter från oberoende forskare/vetare hade ju varit att föredra framför djurrättsaktivister och hagelgevärsälskare.

    SvaraRadera
  7. Kusin Amanda17:55

    All makt åt vargjägarna.. Jag står helt och hållet på din sida.

    SvaraRadera